Federació Catalana de Pessebristes
¿Quieres reaccionar a este mensaje? Regístrate en el foro con unos pocos clics o inicia sesión para continuar.

PESSEBRES AMB ACCENT CATALÀ AL JAPÓ

Ir abajo

PESSEBRES AMB ACCENT CATALÀ AL JAPÓ Empty PESSEBRES AMB ACCENT CATALÀ AL JAPÓ

Missatge  JESUS BONÉ PASTOR Dt Set 02, 2008 2:25 pm

Pessebres arreu del món. Un pessebre al Japó.

La germana Maria Francesca Rovira i Carol va ingressar a l’any 1951 a la Congregació de les Missioneres de Crist Jesús a Javier (Navarra), i és destinada al Japó, on ha portat a terme una important tasca de difusió del pessebre. Ha cursat estudis a l’escola Massana de Barcelona on aprèn les tècniques d’esmalt, vitrall, disseny i mosaic, disciplina en la qual ha destacat especialment.

Cada any organitza una exposició amb un centenar de diorames a una ciutat diferent del Japó, obtenint un gran èxit de visitants, es tracta d'un país on el nombre de cristians és molt baix, però la sensibilitat i l'interés per les manifestacions artístiques és molt gran. Estem davant d’una gran propagadora del pessebre, encara que ella, amb la seva modèstia franciscana, li tregui importància.


Reproduïm una entrevista que li vàrem fer el Nadal del 2007, referent a les seves experiències pessebrístiques.


- Quins records té dels seus primers pessebres fets a casa amb els pares i els germans, com es vivia aquest esdeveniment ?

Tinc molt bons records dels pessebres de la meva infantesa. A casa sempre fèiem el pessebre, era un esdeveniment viscut amb molt de goig i alegria.
Durant l’any, les figuretes estaven guardades en capses, però quan s’apropava el Nadal, les obríem i amb gran il•lusió anàvem comprovant el seu estat; sempre en trobàvem alguna de trencada : un braç del pastor, un peu del caçador...., però la mare amb la seva “pega” les enganxava i tornaven a servir. De les capses ara sortia el pou...., ara el pescador...., ara el pont....., ara la dona que renta.... .
Amb els pares anàvem al bosc a buscar la molsa, el pi, les rames..., era un dia molt feliç. Tornàvem molt contents a casa, i, a poc a poc, s’anava muntant el pessebre, que als nostres ulls d’infants sempre resultava meravellós.
El meu germà era el que més hi treballava. Era molt traçut i cada any hi posava una cosa nova : un any eren les muntanyes de Montserrat, un altre any l’aqüeducte romà de Tarragona o un altre les Muralles. Cada any es presentava al “Concurs infantil de pessebres” que es convoca a Tarragona. Durant tres anys seguits va guanyar el primer premi, després ja no es va poder presentar més a l’infantil i més endavant va participar amb els grans.
Un any que el pessebre ja estava fet, quan la mare va tornar, va trobar que totes les figuretes del pessebre estaven en fila davant del portal. La mare va preguntar al meu germà, que tenia tres anys, per què ho havia fet. Ell li contestà : - Perquè tots van a adorar al Nen Jesús....-. I així petites anècdotes infantils que queden gravades en el nostre record.


- Era tradició a Tarragona anar a visitar pessebres a les cases ?

Sí. Cada any sortien al diari els pessebres que prenien part al Concurs, tant infantil com grans i es podien anar a visitar.
- Recorda algun artesà o figuraire català que li agradi especialment ?

M’agraden molt les figures de pessebre de Ramon Amadeu. També recordo al Sr. Antoni Serret (pessebrista de Barcelona) i el senyor Xavier Basora i Rovira (de Tarragona) que em varen regalar dos diorames, els quals són molt admirats pels Japonesos a l’exposició de “Pessebres del món” que cada any faig i que representen una bona mostra del pessebre català.

- A la vostra congregació hi ha tradició de fer el Pessebre ?

Tradició, no, però sí el costum de posar el Naixement del Senyor a totes les parròquies.

- Ens agradaria saber quin tipus de pessebres es fan al Japó : popular amb elements naturals com suro, molsa, etc.., o amb materials elaborats com guix, poliuretà, etc. ?

A Yamaguchi, on hi ha la nostra missió, el mossèn és Italià i un entusiasta del pessebre, m’ajuda molt a propagar-lo. Abans d’arribar a la nostra església (declarada d’interès cultural) hi ha una plaça molt gran on hi posem un pessebre monumental amb 16 figures de mida natural. Les figures varen ser donades pel Molt Honorable Jordi Pujol, President de la Generalitat en aquell moment, i així consta en un rètol que hi posem. Hi passen molts turistes que s’ho miren amb molt d’interès. Normalment no saben res del Naixement de Jesús, però senten curiositat i jo, els ho explico.

Sobre aquest Pessebre es va fer un reportatge a la televisió, vaig explicar a la presentadora el significat del Pessebre i del Nadal. En començar l’emissió va dir : - Nosaltres, els japonesos, no sabem que és la festa de Nadal : hem vist Papàs Noël, arbres, regals...., però, quin és el sentit de la festa de Nadal ? No el sabem, perquè ningú no ens l’ha explicat -. Va fer tan bé l’explicació, que els cristians que la sentiren, quedaren entusiasmats.

La casa japonesa és molt petita. Només hi ha lloc per a l’indispensable, però hem aconseguit que els cristians tinguin un “minipessebre” penjat a la paret o dins d’una safata.

Els pessebres que posem a les esglésies són més grans, jo els faig amb elements naturals : sorra, troncs d’arbre, etc.....(suro no n’hi ha).


- Quines activitats organitza al Japó relacionades amb el pessebrisme ?

Cada any fem una exposició amb “cent pessebres” de tot el món. Cada any la portem a una ciutat important i fem l’explicació del sentit del Naixement. Penso que aquesta és una bona manera de fer Catequesi. Les exposicions esmentades són d’entrada lliure i molt visitades tant per cristians com per no cristians.

Com que no es venen figures de pessebre, cada any fem un “Concurs de Pessebres” amb figures inventades pels participants, i, com que són tan artistes, fan vertaderes meravelles amb vidre, roba, ceràmica, bambú, etc,....

També exposem pessebres a entitats o establiments concorreguts com correus, hotels o altres establiments.


- Aquesta tasca de difusió del Pessebre en un lloc tan diferent com és el Japó, ha tingut una bona acollida ?

Crec que sí, tots els cristians ja tenen un “minipessebre” a les seves llars.

D’altra banda, el llibre que hem fet “Mirada als pessebres del món” ha tingut força èxit de vendes al Japó. Aquest llibre recull una bona mostra d’aquest art referit al misteri central de la Vida Cristiana. S’hi poden trobar fotografies de pessebres d’allò més variats : de l’Àfrica fets amb fusta, de Taiwan i Filipines amb bambú, ceràmiques d’Amèrica Llatina, els de Terra Santa fets amb fusta d’oliveres de l’Hort de Getsemaní, etc... i els construïts a Catalunya pels amics.

- Per acabar, una reflexió sobre el significat del Pessebre.

Avui i sempre el Pessebre és : Una expressió de Fe universal. Una proclamació de l’amor de Déu a tots nosaltres. Un missatge de Pau i Amor, no solament pel Nadal, sinó que duri tot l’any.

JESUS BONÉ PASTOR

Nombre de missatges : 14
Data d'inscripció : 30/05/2008

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt

- Temas similares

 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum